Через скільки років списується борг по кредиту в Україні?

Оновлено 09.08.2024

В Україні кредити стали невід’ємною частиною життя для багатьох людей. Але, якщо не розуміти правила повернення кредиту, це може призвести до серйозних наслідків, таких як банкрутство або списання боргу. У цій статті ми розглянемо питання, що стосуються термінів погашення кредиту в Україні.

Через скільки років списується борг по кредиту в Україні?

Що таке борг по кредиту та як він формується?

Борг по кредиту – це сума грошей, яку ви позичили від фінснсової установи та повинні повернути в майбутньому, враховуючи відсотки та інші платежі. Борг формується з кожним платежем, який ви не оплатили вчасно або не повністю.

Наприклад, якщо ви взяли кредит на 10 000 гривень з відсотком 20% та визначили термін погашення в 12 місяців, то загальна сума боргу буде 12 000 гривень (10 000 + 2 000 відсотків). Якщо ви пропустили платіж у розмірі 1000 гривень, то борг збільшиться на цю суму та становитиме 13 000 гривень.

Причини, які можуть призвести до боргу

Головною причиною виникнення боргу по онлайн кредиту є нездатність боржника вчасно повернути позичені кошти та сплатити відсотки. Інші причини:

  1. Неправильне планування бюджету та здійснення зайвих витрат.
  2. Втрата роботи або зниження доходу.
  3. Несподівані витрати на лікування, ремонт автомобіля або інші необхідні витрати.
  4. Невміння ефективно управляти своїми фінансами та планувати платежі.

Через скільки років списується кредит?

В Україні існує встановлений термін для списання боргу по кредиту, але він залежить від деяких факторів, таких як тип кредиту, строк його надання, наявність порушень у сплаті кредиту тощо.

Термін списання боргу по кредиту зазвичай встановлюється в договорі про кредитування, який укладається між банком і клієнтом. Цей термін може бути відсутнім, що означає, що борг потрібно сплатити повністю.

Якщо ж термін списання боргу встановлений, то він може бути різним для різних видів кредитів:

Тип кредитуТермін списання боргу
Споживчий кредит3 роки
Автомобільний3 роки
Іпотечний10 років
Кредитна картка3 роки
Корпоративний3 роки

Зверніть увагу, що терміни можуть відрізнятися в залежності від банку та умов кредитування. Рекомендується завжди уточнювати цю інформацію у свого кредитора.

Через скільки анулюється борг по МФО?

Оскільки МФО не контролюються державними органами, терміни списання боргу можуть відрізнятись від установлених законодавством строків. Як правило, мікрофінансові органцізації самостійно встановлюють умови погашення кредитів і терміни списання боргу, тому перед взяттям кредиту варто уважно ознайомитись з умовами договору та уточнити цю інформацію у представників МФО.

Загальна позовна давність становить 3 роки.

У будь-якому випадку, найкраще не забігати далеко вперед і не брати кредит, якщо немає впевненості в можливості своєчасного повернення грошей, оскільки прострочення платежів може призвести до збільшення суми боргу, штрафних санкцій та проблем з кредитною історією.

Позовна давність в Україні та кредит

Позовна давність – це період часу, протягом якого учасники цивільних правовідносин можуть звернутися до суду з позовом. Цей термін встановлюється законодавством і залежить від виду позову та обставин конкретної справи.

  • Загальна позовна давність становить 3 роки (ст. 257 Цивільного кодексу України). Цей термін застосовується до більшості позовів, які не мають своєї власної спеціальної позовної давності.
ЦКУ

Отже, термін позовної давності в Україні для кредитів становить 3 роки з моменту закінчення строку платежу. Якщо позичальник не сплачує борг впродовж цього терміну, то банк може звернутися до суду з позовом про стягнення боргу.

Позовна давність починає відлік з того моменту, коли позичальник дізнався про факт прострочення по кредиту. Також, якщо протягом трьох років з моменту утворення заборгованості з боку позичальника робилися спроби співпраці з банком, термін давності переривається і починається новий відлік.

Важливо також зазначити, що термін давності у судовому порядку визнається тільки в тому випадку, якщо одна із сторін ініціює його застосування.

Право продажу боргу іншій організації

У ситуації, коли боржник несплатив свій борг протягом певного терміну, кредитор має право продати цей борг іншій організації. Така операція називається “купівля-продаж боргу”.

Право продажу боргу іншій організації передбачене законодавством, а саме цивільним кодексом України. Згідно зі статтею 522 цього кодексу, права вимоги можуть передаватися власником іншій особі шляхом цілковитого або часткового переходу права власності.

Перед продажем боргу кредитор повинен сповістити боржника про свої наміри та надіслати йому повідомлення про переход права вимоги. Якщо боржник не згоден з таким переходом, він може заперечити це у судовому порядку.

Купівля-продаж боргу є досить поширеною практикою в Україні, особливо серед банків та фінансових установ. Від продажу боргу може залежати не тільки повернення коштів кредитору, а й доля боржника в його майновому комплексі. Оскільки при продажу боргу новий власник стає правомірним вимагачем виконання зобов’язань, боржник повинен розраховуватися з ним, а не з оригінальним кредитором.

Колекторські компанії, які займаються відшкодуванням боргів від імені кредиторів, зазвичай не мають права списувати борги. Їх завданням є намагання відшкодувати борги повністю або частково, або домовлятися про реструктуризацію. Остаточне рішення про списання боргу може бути прийняте тільки кредитором, а не колекторською компанією. Тому по законодавству списати борг. якщо він був переданий до колекторів – неможливо.

Висновки

Отже, за законодавством України, термін дії кредиту не залежить від того, чи сплачуєте ви кредитні платежі чи ні. Проте, якщо ви не сплачуєте кредитні платежі, борг починає зростати і нараховувати відсотки. Якщо ж кредитор не вимагає повернення боргу впродовж 3 років, то позовна давність вступає в силу і він втрачає право на вимогу повернення боргу.

Але зазвичай це не працює на практиці, є деякі підводні камені позовної давності:

  • Якщо позичальник дізнався про прострочення пізніше, ніж була вже утворена заборгованість, термін давності починається з моменту, коли він дізнався про це.
  • Якщо впродовж трьох років з моменту утворення заборгованості позичальник та банк співпрацювали та проводили різні переговори, термін давності може бути перерваний і початися новий відлік.
  • Кожне прострочення має свій термін давності.
  • Також, важливо зазначити, що термін давності у судовому порядку визнається тільки в тому випадку, якщо одна із сторін ініціює його застосування.

Варто зазначити, що банки можуть прописувати свої власні терміни позовної давності. Такі терміни вказані в договорі про кредитування, який підписується між вами та банком. Тому, перш ніж оформити онлайн кредит, важливо уважно прочитати договір та звернути увагу на такі нюанси.

Прокрутка до верху